Chat with us, powered by txt.me
Sample Text

Зидарски инструменти

 

Зидарски инструменти

Зидарските инструменти са едни от най-старите сечива, изобретени от човека. Интересното е, че като форма и предназначение те са претърпели съвсем малко промени през хилядолетната история на човечеството, така както и самата концепция за строителството.

Мистрии

Най-разпространените мистрии у нас са условно два вида: мистрия със заоблен връх и „рязана” мистрия, при която върхът е скосен. По-старият и традиционен модел е заоблената мистрия, която в зависимост от големината на ръката, която я държи варира в различни размери. Използува се за нанасяне на хоросан, вар, варово-циментни разтвори и т.н. както и за редица други дейности свързани с почистване, изгребване, разбъркване и заглаждане на всякакви строителни разтвори. С навлизането на иновационните строителни шпакловки и мазилки, популярност придобиха и „рязаните” мистрии, които позволяват още по прецизна работа.
Най-важното качество на мистрията е здравината. Добрата мистрия трябва да има удобна дръжка, здраво закрепена за металната пластина, която на свой ред трябва да притежава определена твърдост и износоустойчивост.
Мистриите REGGE са с допълнително усилени дръжки, осигуряващи още по-висока надежност на инструмента.

Мистриите REGGE имат двойна заварка на дръжката, а не както повечето други мистрии – само стандартната.
Освен стандартната за всяка мистрия точкова заварка на дръжката, мистриите REGGE имат и допълнителна аргонова заварка, която гарантира по-голяма здравина, без да се нарушават неръждаемите свойства на материала.
Част от техническита характеристика на допълнителната аргонова ( Ar) заварка е ключовата особеност, че тя се извършва при сравнително по-ниска температура от стандартните електродъгови ( електрожен) и заварките в газова защитна среда (полуавтомат- телоподаващо). За разлика от другите два типа заварки, по-ниската работна температура на аргоновата заварка, позволява да се съхрани в най-голяма степен комбинацията от химични вещества в стоманата, осигуряващи нейната „неръждаемост”.
Заварката на аргон се извършва ръчно, за всяка една бройка.

Маламашки

Маламашката е инструмент, с които се заглаждат и оформят обработени със строителни разтвори големи повърхности. Най-разпространени са металните маламашки, като при тях почти няма разновидности на работната част, в повечето случаи различна е формата и вида единствено на дръжката, според предпочитанията на майстора. Съществуват отворени Г-образни дръжки, както и затворени, „цели” дръжки, ергономични, двойни и т.н. видове дръжки.
Според вида на метала маламашките се разделят на два основни подвида: неръждаеми и обикновени. Работещите с по-съвремени материали и мазилки предпочитат неръждаемите инструменти, но обикновените също имат своето място в практиката.
Най-важното за една метална маламашка е равната работна повърхност.
Има различни причини, поради които ламарината може да остане неравна след изработката на инструмента – неравна заготовка, термично свиване при по-висока от нормалната температура на точковата заварка на дръжката и др.
Маламашките от горният ценови клас на REGGE има една допълнителна обработка, след монтажа на дръжката.
Маламашките от горният ценови клас на REGGE минават през изравнителна преса, която финално отстранява всяка възможна кривина на ламарината.
Съществуват маламашки, изработени и от неметални материали. Такава е пластмасовата маламашка, която е особено подходяща при работа с „драскани” мазилки.
Друга разновидност е маламашката с високоустойчива гума. Тя се използува за фугиране на фаянс, теракот и гранитогрес.
Маламашките с обикновена или с пореста гума се използуват за подобни цели.
Съществуват назъбени маламашки за нанасяне на лепило върху фаюнс, теракот и гранитогрес. В зависимост от ширината на зъба се получава и различна ширина на лепилната ивица.
По-тънката ивица означава по-малко материал и по-тънък слой лепило като цяло.
Друг вид маламашка е иглената малмашка. Тя е изработена от стомана с висока твърдост и се използува за награпяване на гладки повърхности, в които трябва да влезе грунд, както и за сваляне на по-леки гипсови шпакловки.
Разновидност на маламашката е т.нар. пердашка. Това е инструмент, с който финално се заглажда мазилката.
Съществуват най-различни видове пердашки, като вида на заглажданият материал до голяма степен определя и вида на работната повърхност на пердашката.
Най-разпространените видове пердашки са полиуретановата, пердашката с пореста гума, пердашка от стиропор и др.
Полиуретановите пердашки са предпочитани заради лекотата и здравината си.
Най-разпространеният размер маламашка е 28х13см. Съществуват и доста по-големи представители на този вид инструменти, като 48х13см или 120х30см.
Съществуват и разновидности на маламашките, например т.нар. „пеперуди” за гипсова шпакловка. „Пеперудите” са тънки и дълги гъвкави метални пера с дръжки, с които се заглаждат големи повърхности и се получават най-добрите гипсови шпакловки.
Независимо от високотехнологичните материали добили широко разпространение напоследък, при повечето зидарски инструменти най-много се цени обикновената дървена дръжка.
За разлика от другите материали дървото е хигроскопично и попива влагата от материала за зидане и мазане, което пък създава много по-добър захват. Строителните разтвори, които изискват работа със зидарски инструменти са на водна основа и затова попиването на влагата от ръцете на работещия е от значение.

Миксери

Миксерите (бъркалките) са инструмент, който се монтира на обикновени или професионални дрелки и служи за разбъркване на строителните разтвори до постигане на хомогенна смес.
Миксерите биват няколко основни типа: според вида и предназначението си те се делят на такива за леки разтвори ( бои) и такива за тежки разтвори ( лепила за фаянс, теракот и гранитогрес, различни шпакловки и мазилки). Миксерите за леки разтвори са направени от по-леки материали, като миксиращата част е сглобена от метални пластини, докато при тези за по-тежки смеси, миксиращата част е изработена от плътен метален профил с дебелина не по-малко от 8мм.
Според вида на захвата към ротационната машина миксерите биват обикновен шестограм и такива с SDS захват.
Добрият миксер трябва да е здрав, твърд и износоустойчив.
Тъй като въртенето в абразивна среда износва материала бързо, с течение на времето профилът на инструмента изтънява и по тази причина трябва своевременно да се подменя.
Добрият миксер работи докато профилът му не изтънее до над 50% от първоначалният си размер.
Миксерите на REGGE са здрави, изработени от твърд ф8мм плътен заварен профил. Те са подходящи за тежки смеси и всякакви строителни разтвори.
Важно качество на миксера е правата форма на стъблото, което осигурява добрият баланс при въртене на високи обороти.
Миксерите на REGGE са добре калибрирани и предпазват от силни вибрации както ръцете работника, така и електрическите ротационни машини.
За работа с миксери предпочитайте бавнооборотни ел. машини. Принципът е: колкото по-тежко е въртенето, толкова по-бавни следва да са оборотите.

Flags Widget powered by AB-WebLog.com.