Chat with us, powered by txt.me
Sample Text

Валяк – Всичко за Валяците и Кой е Правилният валяк за Вас!

80072-3

Валяк – Всичко за Валяците и Кой е Правилният валяк за Вас!


Бояджийски валяк

Бояджийските валяци са едни от най-разпространените инструменти за боядисване, както в домашни условия, така и за професионална употреба. Работата с бояджийски валяк не е толкова прецизна както с четка, но за сметка на това е много по-бърза, ефективна и с по-нисък разход на боя. Валяци се използуват за боядисване на сравнително големи повърхности със най-разнообразни характеристики – от груби и неравни (като външни мазилки и фасадни площи) до гладки и дори идеално гладки повърхности ( като най-фини гипсови шпакловки, обработени предварително със специален грунд).

Бояджийските валяци се делят на два главни вида според структурата си и начина на изработка.

Шити Валяци

Първият  вид са шитите валяци с полиуретанова подложка, предназначени предимно за груби и неравни повърхности. Подложката федерира и омекотява контакта „твърдо-твърдо” между стената и пластмасовата ролка. Така омекотената повърхност на валяка има значително подобрена покривна способност за неравни повърхности, като влакната на текстила достигат в дълбочина до всички дупчици и неравности. Валяците от този тип са изработени като върху пластмасовата ролка(сърцевина) се поставя подложката и после върху нея се зашива хомотенно парче текстил. Този тип валяци са много здрави и устойчиви на дълги работни цикли и по тази причина са разпространени масово. Може да се каже че се доближават най-много до представата за „Универсалният инструмент”, с който може да се свърши всякаква бояджийска работа и да бъдат боядисани хиляди квадратни метри площ.

Лепени Валяци

Вторият вид са лепените валяци, при който федериращата подложка липсва, тъй като те са предназначени за работа с полу-гладки и гладки повърхности. При тези валяци, посредством различни технологии текстилът е залепен направо върху ролката. За разлика от шитите валяци, чийто текстил е с по-дълга дължина на влакното (18-25мм) , при лепените дължината на влакното е значително по-къса(10-12мм). Това определя и следващият вид деление при бояджийските валяци:

Дългото влакно се ползува при неравни и груби повърхности, фасади, порести материали и др. Необработени повърхности, за които се очаква че поглъщат повече боя.

Късото влакно се ползува при полугладки и гладки повърхности с по-малка поглъщателна способност, където не е необходимо валяка да „вдига” повече боя, а по-скоро се търси ефекта на равномерното боядисване и художествената завършеност. Валяците с къси влакна са изцяло за интериорна употреба върху гипсови и всякакви шпакловани повърхности, различни гладки материали и др.

При работа със силиконови бои и с всякакви материали, предназначени за луксозни изпълнения има някои важни особености, които имат решаващо значение за крайният резултат:

Използува се валяк с къс косъм, тъй като дори и незначителното нанасяне на повече боя често води до т. Нар. „Ефект на портокаловата кора”, при който желаният гланц няма да бъде постигнат.

За най-добър резултат не е достатъчно валякът да е просто с къс косъм, но е необходимо и да е изработен по специалната технология на спираловидните ивици.  Особеното при тези валяци  е, че текстилът им не е хомогенно парче плат, залепено за пластмасовата ролка, а тънка ивица, „навита” спираловидно върху ролката. Тази технология позволява търкаляне тип „Безконечен винт”(„Червяк”), при което практически не остават следи от двете страни на валяка при боядисване. Правилната работа с валяци от този вид дава идеален ефект и блясък, както при боядисване със спрей.

Валяците с дължина на влакното от 6мм са идеални за нанасяне на емайл лакове и лакове.

Валяците биват различни и според  вида на текстила си. Най-разпространените са акрилните валяци, защото стават почти за всякаква работа, има и валяци от естествени материи (напр. овча вълна, козина от коза и др. продукти с животински произход), полиамидни, синтетични и полусинтетични материи, както и специални валяци за ефекти.  Най-общо погледнато „всеки валяк може всичко”, но всъщност истински добрите резултати идват, когато вида на валяка се избира според предназначението му и желаният краен резултат. Ето накратко по-важните моменти на условното разделение, според вида на боите:

Акрилни валяци – всички видове латекс, водоразтворими бои и лакове. Универсален и дълговечен инструмент. Подходящ както за хоби, така и за професионална употреба. „Калашников” при бояджийските инструменти.

Полиамидни Валяци – отличен материал от по-висок клас, но с видима разлика от акрила само и единствено в ръцете на истински професионалисти. По-скъп в сравнение с акрилните валяци.

Мохерни Валяци – Има два вида – 100% естествен и полуестествен.  Употреба – за лакове и блажни бои. Полуестественият , който се състои от 50% козя козина и 50% акрил е по-добърият вариант, тъй като този микс е по-устойчив на миещи разредители от чистата 100% козя козина.

Вълнени Валяци – лакове и блажни бои. Става за всичко, но все пак – лакове и блажни бои. Най- висок ценови клас.

Найлонови Валяци – двукомпонентни и полиуретанови бои, епоксидни смоли и всякакви свръх-агресивни разтвори, съдържащи разредители, коресилини и др. Подходящ за хидроизолациионни покрития и яхтени лакове, които нормално биха разрушили всеки друг валяк за минути.

Дунапренови Валяци –  блажни бои и лакове. Този тип валяци има специална разновидност, наречена „Флок”, която е по-устойчива от обикновения дунапренза еднократна употреба. Поради ниското си качество и твърде кратък живот, все повече бива изместват от мохерните валяци.

С това приключва нашата статия за видовете валяци и тяхното предназначение. Можете да заредите вашата железария, строителна борса или магазин с Валяци от REGGE като се обадите в офисите на Марс Трейд ЕООД или на най-близкият до вас регионален представител.

Желаем ви лека и успешна работа!

Flags Widget powered by AB-WebLog.com.